sâmbătă, 8 ianuarie 2011

Moneda EURO - introducere


             Revolutia monetara intruchipata de EURO implica mult mai mult decat eliminarea a unor monede nationale si distribuirea unor noi bancnote colorate si monede in intreaga Europa. Ea atrage dupa sine unificarea pietei comune de bunuri si servicii a Uniunii Europene, modificari structurale majore in tari grevate de imprudent fiscal si reorganizarea politicii monetare in unele dintre cele mai avansate economii ale lumii, din punct de vedere industrial. Desi, la prima vedere poate parea ca o noua moneda trans - europeana va avea o mica semnificatie in afara cercurilor bancare si a celor din turism, EURO a invadat aproape fiecare sector din economia mondiala, definind termenii alegerilor si dezbaterilor politice majore si bulversand mediul international al afacerilor.
            In ciuda acestei atentii, EURO reprezinta o “creatura” profund neinteleasa. In special in randul persoanelor din afara granitelor Europei, care au avut putine motive sa se gandeasca la EURO inainte de introducerea sa, noua moneda pare in continuare o fantezie ireala a catorva tari indepartate. Aceasta lipsa de familiaritate provine nu numai din departarea geografica a mediului european, dar si din faptul ca guvernele Uniunii Europene nu au depus aproape nici un efort pentru a explica EURO si rostul ei persoanelor din afara granitelor Europei, iar milioanele de dolari cheltuiti in campaniile de informare din interiorul Uniunii Europene au facut ca nici macar europeanul de rand sa nu se simta prea bine informat in legatura cu euro. Prin urmare, inainte de a trece la aspectele mai complicate ale uniunii monetare, este bine sa prezentam “fundamentele EURO”.

Ce este EURO?
            Incepand cu 1 ianuarie 1999, lumea intreaga este martora unuia dintre cele mai profunde si de anvergura evenimente economice din istoria monetara. La acea data, Uniunea Europeana a lansat etapa finala a Uniunii Economice si Monetare, creand prin urmare o noua moneda, EURO. De la acea data, EURO a devenit moneda oficiala. Pana in 2002, bacnote si monede nou emise vor inlocui siling-ul austriac, francul Belgian, markka finlandeza, francul francez, marca germana, lira irlandeza, lira italiana, francul luxemburghez, guldenul olandez, escudo portughez si peseta spaniola ca moneda oficiala exclusiva a celor 11 natiuni. In prezent,  acestor 11 natiuni (Austria, Belgia, Finlanda, Franta, Germania, Irlanda, Italia, Luxemburg, Olanda, Portugalia si Spania) li se mai adauga inca 5 natiuni care folosesc EURO ca moneda oficiala: Cehia, Grecia, Malta, Slovacia si Slovenia .Aceste tari, la care ne referim considerandu-le “zona EURO”, au acum o moneda comuna, o politica monetara unica in privinta ratei de schimb. Vechile monede nationale sunt eliminate pentru totdeauna. De regula subestimate, monedele joaca un rol crucial in fuctionarea economiilor moderne. Ele nu numai ca servesc ca valoare standardizata de evaluare, astfel incat noi sa avem o modalitate constanta de exprimare a valorii, dar, functioneaza si ca un eficient mijloc de plata, astfel ca nu trebuie sa exprimam pretul fiecarui produs sub forma de milioane de alte produse pe care ar putea fi schimbat. La fel de important, monedele servesc drept mijloc de stocare a valorii, permitandu-ne sa transportam usor avutia la distanta si sa o stocam  pe perioade nedefinite de timp.

Bancnotele si monedele EURO

                Desi, de regula ele servesc unor functii practice, monedele reprezinta o sursa importanta de identitate si simbolism national. De obicei, decorate cu chipurile unor personalitati nationale, inclusiv politicieni, artisti, scriitori si oameni de stiinta, ele transmit un sentiment de mandrie si prestigiu. Sa luam drept exemplu, marca germana, o moneda decorata cu eroi nationali precum Carl Friedrich Gauss si Clara Schumann si adorata de publicul german pentru rolul ei in restabilirea normalitatii economice dupa cel de - Al Doilea Razboi Mondial si, din nou, in cursul reunificarii Germaniei. Sau, un alt exemplu, lira sterlina, care a purtat imaginea regalitatii engleze in Imperiul Britanic timp de sute de ani. Sau francul francez, pe care sunt prezente portretele lui Gustave Eiffel, Marie Curie si Paul Cezanne. Astfel, exemplele ar putea continua.
            Constient de faptul ca aparitia monedei unice europene joaca un rol in stabilirea increderii publice atat in aspectul politic, cat si in cel economic al unei Europe unificate, Institutul Monetar European a organizat, intre februarie si septembrie 1996, un concurs oficial de design. In afara de cateva restrictii practice, concurentilor le era interzisa folosirea unor imagini care ar putea fi asociate cu vreo tara anume, de teama de a nu evoca luptele interne si rivalitatea dintre natiuni. Au fost interzise imagini precum Turnul Eiffel, turnul inclinat din Pisa, Beethoven, Bach sau Caravaggio.
            Castigatorul concursului a fost un designer austriac pe nume Robert Kalina, angajat la Banca Nationala a Austriei. Desing-ul lui Kalina a rezistat unui studiu realizat pe aproape 2000 de soferi de taxi, casieri bancari si vanzatori cu amanuntul, precum si unui juriu oficial format din artisti, agenti de promovare si specialisti monetari.
In conformitate cu cerintele competitiei, fiecare din cele 7 bancnote reflecta o perioada anume din istoria Europei: Clasicismul, Romantismul, Goticul, Renasterea, Barocul, Epoca fierului si a sticlei si Perioada moderna. Ca tema, Kalina a ales “poduri, porti si ferestre”, dar nici una dintre imaginile sale nu are ca model un monument european anume. Mai degraba, ele reprezinta caracteristici care pot fi regasite in mai multe parti din Europa. Aversul fiecarei bancnote infatiseaza o fereastra sau o poarta caracteristica uneia dintre perioadele istorice, alaturi de cele 12 stele ale Uniunii Europene (explicatia celor 12 stele: pe fundalul cerului albastru, 12 stele aurii formeaza un cerc, reprezentand uniunea popoarelor Europei; numarul de stele este invariabil, 12 reprezentand simbolul perfectiunii si unitatii). Reversul fiecarei bancnote prezinta un pod pitoresc, dar imaginar, alaturi de o harta a Europei.
            Deoarece monedele EURO sunt batute de fiecare dintre tarile care au adoptat aceasta moneda (spre deosebire de Banca Centrala Europeana), fiecare guvern national este raspunzator pentru reversul monedelor turnate in tara sa. Deoarece sunt 8 monede EURO si 11 tari participante initial, existau 88 de astfel de desene. Desenele monedelor din Germania, de exemplu, includ Poarta Brandenburg si simbolul vulturului german. Desenele italiene, selectate partial printr-un sondaj telefonic, descriu Omul Renasterii al  lui Leonardo da Vinci si Nasterea lui Venus a lui Alessandro Botticelli. Intre 1999 si 2002, noua monetarii nationale au produs peste 76 de miliarde de monede EURO. Toate monedele, indiferent de tara de origine, sunt acceptate ca mijloc de plata in toata zona monedei unice. Monedele EURO prezentate in functie de tara in care se afla (monedele sunt afisate in ordinea 2 euro, 1euro, 50 euro centi, 20 euro centi, 10 euro centi, 5 euro centi, 2 euro centi, 1 euro cent).

Niciun comentariu: