Trecerea de la ECU la EURO
La 16 iunie 1997, Consiliul Uniunii Europene a adoptat Regulamentele Nr. 1103/97 care prevad dispozitii cu privire la introducerea EURO, inlocuirea ECU prin EURO etc. Aceste reglementari au prevazut urmatoarele:
· au confirmat faptul ca incepand cu 1 ianuarie 1999, toate referirile la moneda ECU din contracte si alte instrumente juridice vor fi inlocuite cu referiri la EURO, utilizandu-se raportul de 1/1 pentru inlocuire;
· au confirmat continuitatea contractelor care au fost dominate in monedele nationale ale tarilor membre participante la EURO si in ECU si care vor ajunge la scadenta dupa 1 ianuarie 1999;
· au determinat gradul de precizie folosit in determinarea rapoartelor fixe de schimb la data de 1 ianuarie 1999;
· au definit regulile de rotunjire.
La 1 ianuarie 1999, EURO a inlocuit ECU, la valoarea 1 EURO= 1 ECU. EURO este ceva diferit de ECU. Spre deosebire de ECU, EURO este o moneda reala. In ceea ce priveste dreptul unei tari terte (Elvetia, Japonia etc), judecata ne poate conduce spre realitatea ca a existat vointa partilor in a opta pentru ECU ca moneda de cont sau de stingere a unei obligatii. Nu se poate deduce prin parcurgerea contractelor faptul ca partile au optat pentru un ECU si atat, si nici pentru un “Cost valutar inchis” (closed bascket). Modul in care a fost primita de catre piata inlocuirea ECU prin EURO, poate constitui un alt argument in favoarea continuitatii contractelor; se face referire si la rolul jucat de ECU pe piata valutara, utilizarea intr-o masura mare a monedelor compozite.
ECU fiind folosit în anumite tranzacţii financiare internaţionale, a existat o îngrijorare că instanţele străine ar putea să nu recunoască EURO ca succesorul legal al ECU. Acest lucru a fost puţin probabil să fie o problemă, deoarece acesta este un principiu general acceptat, de drept internaţional privat care afirmă determinarea monedelor, şi că, prin urmare, statele ar accepta legislatia Uniunii Europene în acest sens. Cu toate acestea, pentru precauţie abundente, mai multe jurisdicţii străine au adoptat acte legislative pentru a asigura o tranziţie lină.
Deşi acronim, ECU este format din cuvintele din limba engleză European Currency Unit, ECU este, de asemenea, numele unei monede franceze vechi. Acesta a fost unul (probabil principal) dintre motivele pentru care un nume nou a fost conceput pentru moneda succesorului acestuia, EURO, care nu a fost simţit de a favoriza orice limbă unică. O altă problemă cu numele ECU era similitudinea sa cu alte cuvinte din alte limbi;de exemplu, pronunţia expresii germană "Ein ECU" ("ECU") şi "Eine Kuh" ("o vacă"), şi pronunţia în portugheză a argoului "e CU" ("este fundul").
Simbolistica EURO
La 15 iulie 1997, Institutul Monetar European a luat decizia utilizarii unui simbol codificat pentru EURO. Simbolul EURO a fost inregistrat la Organizatia Internationala pentru Standardizare.
Creatorii simbolului EURO s-au inspirit de la grecescul Epsilon (Grecia fiind considerata leaganul civilizatiei europene) si de la prima litera a cuvantului Europa; acesta este taiat de doua linii paralele, pentru a se indica stabilitatea monedei EURO.
Regulamentele Consiliului Europei au stabilit si detalile cu privire la dominarea si specificatiile tehnice ale monedelor EURO si publicate in Official Journal No C 208, 09/07/1997, p 5.S - au avut in vedere Hotararile Consiliului Europei de la Madrid din 15-16 decembrie 1995, precum si articolele 105 a(2) si 189 c ale Tratatului de la Maastricht.
In februarie 1997, un Comitet Directorial numit de Comitetul European al Comunitatii Europene, a inaintat o propunere finala cu privire la domonarea si specificatiile tehnice ale monedelor EURO (diametru, greutate, compozitie etc). S - a tinut cont intr-o masura sporita de cerintele si necesitatiile institutiilor si societatilor care vor accepta monedele EURO pentru plati, mai ales in situatia cand platile se fac prin sisteme si echipamente deja existente in functiune; pentru recunoasterea monedelor EURO a fost necesara includerea unor caracteristici unice care sa permita recunoasterea acestor monede de catre echipamente si sisteme.
S-a avut in vedere, de asemenea, luarea tuturor masurilor de siguranta la confectionarea si structurarea monedelor EURO pentru a se evita intr-o masura ridicata frauda in confectionarea acestor monede.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu